درباره مهندسی شیمی

رشته مهندسی شیمی فن تبدیل مواد خام اولیه کم ارزش به محصولات متنوع با ارزش در مقیاس صنعتی است. در واقع این حوزه تخصصی اصول اساسی علوم شیمی، فیزیک، ریاضی و اخیراً زیست شناسی را در سایه علم اقتصاد به هم می‌آمیزد و شالوده‌ایی برای طراحی کلیه تجهیزات مختلف فرآیندی به منظور تبدیل مواد خام اولیه به محصولات متنوع شیمیایی مورد نیاز جامعه ارائه می‌نماید. به جرات می‌توان گفت رشته مهندسی شیمی جزء رشته‌های استراتژیک در هر کشوری محسوب می‌شود، زیرا این حوزه تخصصی با تولید محصولات با ارزش در مقیاس گسترده مستقیماً با تولید کلان ثروت در جامعه سر و کار دارد. این عامل رمز توسعه پایدار اقتصادی در هر کشوری محسوب میشود، خصوصاً در کشور مستعدی نظیر ایران که سرشار از منابع متنوع آلی و معدنی است.

یک تفاوت بنیادی و اساسی میان رشته مهندسی شیمی با رشته شیمی محض وجود دارد؛ رشته شیمی به دنبال توضیح خصوصیات مختلف مواد در مقیاس ملکولی می‌باشد. در این حوزه، هدف، شناسایی مواد جدید و سنتز ترکیبات سودمند در مقیاس آزمایشگاهی می‌باشد. اما در رشته مهندسی شیمی هدف تولید محصولات متنوع مورد نیاز جامعه بشری در مقیاس صنعتی است. برای تحقق پیدا نمودن چنین هدف بزرگی می بایست ابتدا فرآیند تولید محصول مورد نظر شناسایی شود. بعد از مشخص شدن فرآیند میبایستی کلیه تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز فرآیند با دقت بسیار بالا طراحی شوند.

دروس
مهمترین دروس این رشته عبارتند از: موازنه جرم و انرژی، ترمودینامیک، مکانیک سیالات، انتقال حرارت، انتقال جرم، طراحی راکتورهای شیمیایی، عملیات واحد، کنترل فرآیند، آشنائی با نرم افزار های مهندسی شیمی و اقتصاد مهندسی. همچنین در این رشته به دروس مختلف ریاضی توجه ویژه‌ای می‌شود.
زمینه های تحقیقاتی گروه مهندسی شیمی
  • الکتروریسی و تولید نانوالیافهای پلیمری
  • ساخت کاتالیست های هتروژن
  • مدلسازی و شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی
  • تصفیه آب و پساب با روش های شیمیائی و بیولوژیکی
  • بیوتکنولوژی
رشته گرایش‌های موجود در مقطع کارشناسی ارشد:

گرایش های موجود

مقطع لیسانس: مهندس شیمی

مقطع کارشناسی ارشد

1-    طراحی فرایند

·        معرفی

وظیفه مهندسی فرآیند کشف، طراحی، بهره برداری، کنترل، بهینه سازی فرآیندهای شیمیائی و تجهیزات فرآیندی است. در مهندسی فرآیند، کامپیوتر و شبیه سازی نقش مهمی را ایفاء می کند. گرایش طراحی فرآیند، تقریبا تمامی گرایش های مهندسی شیمی را پوشش می دهد.

·        اعضای گروه: دکتر خامفروش، دکتر بیگ زاده و دکتر رستگار

·        زمینه های تحقیقاتی

Ø     الکتروریسی و تولید نانوالیاف­های پلیمری

Ø     مدلسازی و شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی

Ø     تصفیه پساب ها و پسماندها با روش های شیمیائی و بیولوژیکی

2-   ترموسینتیک و کاتالیست

·        معرفی:

این گرایش عمدتاً در شاخه ترمودینامیک به مفاهیم ترمودینامیکی همچون روابط کار، انرژی، فشار حجم، و خصوصاً در محلول‌ها به صورت کاربردی، که در حیطه مهندسی شیمی است می‌پردازد. همچنین در شاخه  سینتیک و کاتالیست متمرکز به سه بحث عمده شامل سینتیک واکنش‌های کاتالیستی و طراحی راکتورهای مربوطه،  اصول و روش‌های ساخت کاتالیست‌ها و تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کاتالیست‌ها می باشد.

·        اعضای گروه: خانم دکتر اخلاقیان، خانم دکتر اکبری و آقای دکتر رحمانی

·        زمینه های تحقیقاتی

Ø     ساخت کاتالیست های هتروژن

Ø     فتوکاتالیست و فرآیندهای فتوکاتالیست

Ø     طراحی راکتور و نانو کاتالیست ها

بازار کار و مرکز فعالیت مهندسان شیمی

با توجه به ماهیت رشته مهندسی شیمی، فارغ‌التحصیلان این رشته در دامنه گسترده‌ای از صنایع شیمیایی مختلف از صنایع تبدیلی و غذایی گرفته تا پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها و اصولاً هر جایی که یک فرآیند جداسازی و تبدیل به انجام می‌رسد، می‌توانند مشغول به کار شوندبا توجه به ذخایر غنی و عظیم مواد آلی و معدنی مختلف در کشور و توجه ویژه به گسترش روز افزون صنایع شیمیایی در کشور و اهمیت همه جانبه این صنایع در توسعه اقتصادی ایران، چشم انداز امید بخشی برای این رشته در آینده وجود خواهد داشت. بنابراین با توجه به ماهیت کاملاً کاربردی این رشته و نیازهای روز افزون جامعه، رشته مهندسی شیمی یکی از رشته های تحصیلی با بازار کار مطلوب به حساب می‌آید.