معاون آموزشی دانشگاه کردستان : 1.5 کیلوگرم محصول به ازای مصرف هر مترمکعب آب در استان کردستان تولید می‌شود
دوشنبه، 21 بهمن 1398
معاون آموزشی دانشگاه کردستان گفت: به ازای مصرف هر مترمکعب آب در کردستان، 1.5 کیلوگرم محصول تولید می شود و متوسط کشور 1.1 کیلوگرم است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، جلسه  آینده پژوهی توسعه استان کردستان در راستای تبیین گام دوم انقلاب اسلامی با حضور اعضای هیأت علمی دانشگاه کردستان در محل سالن جلسات سازمان مرکزی برگزار شد.
نخستین جلسه این سلسله نشست‌ها با عنوان ظرفیت‌ها و مزیت‌های نسبی جغرافیایی و کشاورزی استان پیش از ظهر امروز با حضور دکتر بهرام نصرالهی زاده رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان و معاون آموزشی این دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر روشن خوشنوازی با قرائت بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی برای اعضای حاضر در جلسه، اظهار داشت: در چهلمین و یکمین سال پیروزی انقلاب اسلامی و در چنین نقطه‌ عطفی، رهبر حکیم انقلاب اسلامی با صدور «بیانیه‌ گام دوم انقلاب» و برای ادامه‌ این راه روشن، به تبیین دستاوردهای شگرف چهار دهه‌ گذشته پرداخته و توصیه‌هایی اساسی به‌منظور «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» ارائه فرموده‌اند.
 به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه کردستان، پس آ‌نگاه انقلاب ملّت ایران، جهان دوقطبی آن روز را به جهان سه‌ قطبی تبدیل کرد و سپس با سقوط  و حذف شوروی و اقمارش و پدید آمدن قطبهای جدید قدرت، تقابل دوگانه‌ جدید «اسلام و استکبار» پدیده‌ برجسته‌ جهان معاصر و کانون توجّه جهانیان شد.
دکتر خوشنوازی در ادامه قرائت بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، افزود: مهم‌ترین ظرفیّت امیدبخش کشور، نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی است. جمعیّت جوان زیر 40 ‌سال که بخش مهمّی از آن نتیجه‌ موج جمعیّتی ایجادشده در دهه‌ 60 است، فرصت ارزشمندی برای کشور است.
در ادامه این جلسه دکتر عادل سی و سه مرده صحبت‌های خود را با عنوان ظرفیتها و مزیتهای نسبی جغرافیایی و کشاورزی ارئه کرد و افزود: بر اساس مصوبه شورای دانشگاه مقرر شد تا جلساتی برای هیأت علمی دانشگاه در راستای معرفت افزایی و دانش افزایی داشته باشیم.
معاون آموزشی دانشگاه کردستان با اشاره به پتانسیلهای کشاورزی استان با تکیه بر نور، آب و خاک افزود: در تولید محصولات زراعی افزایش مثبتی در کشور داشته ایم و در سال 92 ، حدود 70 میلیون تن محصول زراعی داشته ایم که این میزان در سال 98 به 81 میلیون تن رسیده است ، گفتنی است که در محصولات دیم افزایش به آن صورت وجود ندارد و مشکل استان نیز در همین بخش است.
دکتر سی و سه مرده تصریح کرد:  به ازای هر نفر ایرانی در حدود 1250 کیلوگرم محصول زراعی و باغی در سال تولید میشود و روزانه 2 و نیم کیلوگرم از این محصولات در تغذیه خود استفاده می کنیم.
وی گفت: به ازای مصرف هر مترمکعب آب در کردستان، 1.5 کیلوگرم محصول تولید می‌شود و  متوسط کشور 1.1 کیلوگرم است.
معاون آموزشی دانشگاه کردستان عنوان کرد: با مصرف یک میلیارد متر مکعب آب در کردستان و درمقایسه با سایر مناطق کشاورزی، 400 هزار تن محصولات کشاورزی بیشتری تولید می‌شود.
وی افزود: بهره وری اقتصادی حاصل از مصرف هر متر مکعب آب در استان کردستان در حدود 2500 تومان است و باتوجه به وضعیت زمین، دما و تبخیر و تعرق این بهره وری در استانهای گرمسیر در حدود 1500 تومان است.
دکتر سی و سه مرده گفت: انتقال آب از استانی مانند کردستان به مناطق گرمتر جنوب به ازا هر مترمکعب 500 تومان هزینه دارد لذا بهره وری مناطق گرم از این آب 1000 تومان خواهد بود.
وی بیان کرد: گفته میشود که در این  مناطق در سال دوبار محصول کشت میشود اما لازم به ذکر است که کشت دوبار در سال  یعنی دوبار بهره وری کمتر و مضاعف شدن ضرر حاصل از مصرف آب خواهد بود.
به گفته معاون آموزشی دانشگاه کردستان،مصرف  یک میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی استان کردستان باعث زیر کشت رفتن 150 هزار هکتار از اراضی استان و ایجاد اشتغال برای 75 هزار نفر و افزایش در آمد خالص بالغ بر 2500 میلیارد تومان میگرد.
دکتر سی و سه مرده با اشاره به در آمد خالص بالغ بر 2500 میلیارد تومان در بخش محصولات  کشاورزی استان، تصریح کرد: این  مبلغ معادل یک میلیون و ششصد هزار تومان در سال به ازای هر نفر است.
معاون آموزشی دانشگاه کردستان با مقایسه دو استان کردستان و خوزستان در بحث زراعی، از نبود صرفه اقتصادی در بحث انتقال آب استان کردستان به خوزستان اشاره و اظهار داشت: در کردستان به ازای هر هکتار زمین زراعی آبی 18 میلیون و 100 هزار تومان تولید ناخالص داشته و این رقم در خوزستان 7 و نیم میلیون تومان درآمد خواهد داشت و این به معنای  پایین بودن کارایی آب و محصولات کشاورزی است.

منبع: رواط عمومی دانشگاه کردستان